En drivkraft i gemenskapen kring öppen källkod – lokalt i Göteborg och nationellt i Sverige

För fem år sedan satt jag i skolbänken på Lindholmen (utbildningen YH Webb) och lärde mig om webbutveckling och en av de saker som vi tittade närmare på var ett publiceringsverktyg som hette Drupal.

Det är byggt på öppen källkod, precis som konkurrenterna WordPress, Joomla och en mängd andra, och uppbyggt på samma sätt. En klump kod som kallas kärna som ger en grundfunktionalitet, och vill du sedan uppnå andra saker så finns det plugins, moduler eller komponenter som bygger ut systemet på allehanda sätt.

En stark och betydelsefull community är värdefull

Vad som fick mig att fatta tycke för just Drupal till skillnad från t.ex. WordPress är den starka communityn kring verktyget. Drupal har över en miljon användare/utvecklare och dessa delar med sig av sin kunskap kring Drupal på ett enastående sätt. Jag har mött liknande tankar kring andra system under castillos hinchables sedan dess, men Drupals gemenskap går fortfarande i täten.

Drupal Go:ttogethers – för Göteborgs lokala gemenskaps skull

I Göteborg var webbbyråerna NodeOne (senare Wunderkraut) och Kodamera med och drog igång lokala månadsträffar, så kallade Drupal Go:ttogethers, där man diskuterade webben och Drupal, men jag ville ta det ett steg längre.

Nationella DrupalCamps börjar arrangeras i Göteborg

För tre år sedan drog jag därför igång ett så kallat DrupalCamp, där jag tillsammans med en handfull webbmänniskor från olika delar av Göteborg, planerade och genomförde en endagskonferens med webben och Drupal i centrum. Konferensen blev lyckad, många var nöjda och glada, så efter lite utvärdering upprepade vi konferensen 2013.

2014 års upplaga av DrupalCamp i Göteborg

Nu säger almanackan 2014, och i mitten av november är det dags för årets upplaga av DrupalCamp här i Göteborg. Den här gången blir det ett mer internationellt evenemang då vi har bjudit in Drupal-profilerna Jeffrey A. ”jam” McGuire och Kristof de Jaeger, kända i Drupal-världen för sitt engagemang och arbete.

Lördagen kommer att vara fylld av intressanta föreläsningar, om såväl webben som Drupal, och vi kommer att krydda helgen med en planerad pub-runda på fredagen samt en längre kod-session på söndagen.

DrupalCamp förs framåt med stort tack vare sponsorer, vilket vi är otroligt tacksamma för, och det gör också att vi kan hålla ett väldigt lågt biljettpris för en konferensdag som innehåller både lunch och middag med baluns på kvällen. 200 kronor kommer inträdet att kosta i år och biljett kan skaffas på vår webbplats gothenburg.drupalcamp.se.

Hoppas att vi ses på 2014 års upplaga av DrupalCamp Göteborg!

Senaste inläggen av Adam Evertsson (se alla)

Leave a Reply